Geschiedenis

Deze hond zou al eeuwen door de boeren in Zuid-Zweden gebruikt zijn als erfhond en als drijver van rundvee (heeler). Opvallend zijn de overeenkomsten tussen dit ras en de corgi uit Wales, die een oude gemeenschappelijke achtergrond doen vermoeden. In Zweden werd het oorspronkelijke landras in het begin van de 20e eeuw zeldzaam, en de huidige Västgötaspets is na 1940 uit enkele van de toen nog resterende dieren gefokt.

 

Uiterlijk

Hoewel kortbenig is de hond een typische spits. Wigvormig hoofd, vlakke schedel met duidelijke stop en puntige, staande oren. De rug is sterk, en verhoudt zich met de schofthoogte als 3:2. Het voorbeen is recht, de achterhand goed gehoekt. De staart kan lang zijn, maar ook van nature korte staarten komen voor. De schoftmaat is 33 cm voor de reu, 31 cm voor de teef, plus of min 1,5 cm. Het gewicht 9-14 kg. De vacht is dicht en dubbel, en vertoont een wildpatroon waarin de tinten grijs, bruin, geel en rood kunnen voorkomen.

 

Aard

Met zijn achtergrond als koedrijver en waakhond heeft de ‘spets’ een pittig karakter. De hond moet goed gesocialiseerd worden, maar kan dan ook een prima gezinshond zijn.

 

Verzorging

De Västgötaspets hoeft maar eens per week even geborsteld of gekamd te worden. De hond moet niet te vaak gewassen worden, dit is slecht voor de huid. Voor de tanden kan de hond hondenstaafjes eten, tevens kunnen ze gepoetst worden met hondentandpasta.

 

Beweging

Ook al wordt dit kleine hondje vaak voor schattig aangezien: de Västgötaspets is en blijft een herder en heeft daarom beweging nodig. Deze honden vinden het geweldig om lang en uitbundig te wandelen, maar kunnen zich ook aanpassen aan 3 maal daags een blokje om, mits ze voldoende bezig worden gehouden met andere dingen.

 

Training

Deze herder heeft echte 'herderhersenen'. Het is een slim, leergierig hondje en de Västgötaspets scoort daarom ook vaak hoog bij hondensporten zoals Flyball, behendigheid etc. Ook als de hond niet sport is een puppycursus of gedragscursus - zowel voor hond als baasje - nuttig om de nodige commando's te leren en tips voor optimaal gedrag te ontvangen.