Uw keuze is gevallen op een västgötaspets?

Inprenting en socialisatie pup

Vorming van het karakter: inprenting en socialisatie

 

Belangrijker nog dan het ras (de genetische aanleg) voor de vorming van het karakter zijn de omstandigheden waaronder de hond als jonge pup opgroeit. De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd. In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd). Een pup die in deze fase van zijn leven relatief geïsoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen! Uit recent onderzoek blijkt dat de leeftijd tussen 4 en 7 weken oud de meest belangrijke weken zijn als het gaat om socialisatie. Iedere verstreken week kan niet meer worden overgedaan. Daarom is (juist) ook een goede socialisatie tijdens de weken die de pup nog bij de fokker doorbrengt van zeer groot belang.

 

Waarschuwing: Het is (terecht!) wettelijk verboden pups jonger dan 7 weken van de moeder te scheiden! 

Waar komt de pup vandaan?

Op zoek naar een goede fokker.

  

Voor adressen van goede/erkende fokkers kunt u kunt u contact opnemen met de desbetreffende rasverenigingen. 

 

Als u een pup wilt kopen; verdiep u erin waar u op moet letten. Vraag de fokker van het nestje waarvoor u belangstelling hebt het hemd van het lijf. Ter houvast volgen onderstaand meer tips met betrekking tot het vinden van een goede fokker en een goede pup.

 

Op zoek naar een goede fokker: voordat u gaat kijken…

 

Wanneer u gegevens heeft gevonden met betrekking tot een fokker van een nestje dat uw belangstelling heeft, dan zijn er een aantal dingen die u aan de fokker kunt vragen voordat u besluit of u het betreffende nestje wilt gaan bekijken.:

 

• De eerste vragen die u kunt stellen zijn hele concrete: zijn er fokplannen of nog puppies te koop? Zo ja, hoeveel? Reuen en/of teven? Wanneer zijn de pups geboren? Of is er misschien een wachtlijst. Vertel in een eerste mail ook iets over u zelf. Een mail met alleen de vraag of er pups zijn beland wellicht direct in de prullenbak.

 

• Check ook altijd de gezondheid van de moeder en de vader hond. Als de honden gefokt zijn volgens de reglementen van bijvoorbeeld  Scandia (www.scandia.nl ) dan kan de fokker u alles m.b.t. gezondheidsonderzoeken laten zien. Denk hierbij aan bv. de HD en (oog)ECVO-onderzoeken, vraag hier ook naar want helaas komt het voor dat ouderhonden NIET aan de gestelde eisen voldoen. Deze dienen aanwezig te zijn en u kunt de beoordelingen ook bekijken op de site van De Raad van Beheer   Check ook de reglementen van betreffende hondenras die zijn te vinden op de site van betreffende verenging. De vereniging kan u ook adviseren en informeren over keuze naar een goede fokker.

 

•Een achterstand die is opgelopen in de periode dat de hond tussen de 4 en de 8 weken oud was, haalt u niet gemakkelijk in. Zoek daarom een fokker die de pups het liefst in huis laat opgroeien en die ze in elk geval positief kennis laat maken met zoveel mogelijk zaken (veel verschillende mensen, kinderen, lawaai, andere honden enzovoort). Vraag aan de fokker hoe en waar de puppies opgroeien.

 

•Een goede fokker laat de pups ook niet te jong naar de nieuwe eigenaar gaan. De moederhond en de broertjes en zusjes spelen een heel belangrijke rol in het leren van de hondse taal en manieren. Vraag aan de fokker vanaf welke leeftijd u een puppie mee mag nemen. Minimaal 8 week oud is ons inziens een goede leeftijd om te verhuizen naar een nieuwe baas, jonger dan 7 weken oud is echt te vroeg! Is de pup 9 weken of ouder, dan tellen de omstandigheden waarin de puppy is opgegroeid bij de fokker extra zwaar. Een puppy van 9 weken of ouder heeft immers al een groot deel van de zo belangrijke primaire socialisatieperiode achter de rug. Is een pup van deze leeftijd relatief beschermd/geisoleerd opgegroeid dan kunt u beter op zoek gaan naar een jongere pup, of eentje die door de fokker al uitstekend is gesocialiseerd! Voor een puppy van deze leeftijd betekent een goede socialisatie door de fokker ondermeer, dat deze de pup al mee uit wandelen neemt en heeft geleerd om aan een lijn te lopen.

 

• Stel vragen die voortkomen uit het beeld dat u voor u zelf heeft gemaakt t.a.v. een ideale hond voor u. Wanneer u bijvoorbeeld van plan bent om een bepaalde hondensport te gaan beoefenen, vraag aan de fokker of hij/zij denkt dat de puppies daar in aanleg geschikt voor zijn en waarom wel of niet.