U wilt een pup?

 

U wilt een spets: weet u het zeker?

 

Het lijkt zo leuk: zo'n vrolijke kameraad in huis. Vaak is het dat gelukkig ook, máár…:

 

Een spets wordt gemiddeld 15/16 jaar oud. Het kopen van een spets heeft dus voor vele jaren een belangrijke invloed op uw leven. De positieve kanten van deze invloed op uw leven heeft u zelf al bedacht, anders zou u immers niet overwegen een spets te kopen.

 

Enkele mogelijk negatieve aspecten:

 

Gebondenheid: u kunt uw hond niet overal mee naar toe nemen en de hond kan ook niet te lang alleen thuis zijn. Dat betekent dat u soms voor de hond terug naar huis zult moeten gaan, terwijl u eigenlijk liever langer weg was gebleven. Vanzelfsprekend zult u ook bij alle weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met uw hond.

 

Dagelijkse tijdsinvestering: iedere dag opnieuw zal uw hond behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, verzorgen, trainen / opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur... Zeker wanneer u een pup koopt is de tijds-investering het eerste half jaar tot een jaar enorm! Denkt u alleen al aan zindelijkheidstraining, het leren alleen te zijn en de basis-opvoeding.

 

Geld-investering: sommige mensen vinden € 1000,00 (fictief bedrag) of meer voor de aanschaf van een hond veel geld en kopen daarom liever een goedkope hond. Natuurlijk: € 1000,00 ís ook veel geld! En een goedkopere hond is niet persé een minder goede hond. Maar bedenk dat de aanschafkosten van een hond, gerelateerd aan de totale kosten die u gedurende zijn leven voor hem zult maken, eigenlijk wel meevallen. Denkt u aan kosten voor voer (voor een middelgrote hond toch al gauw zo'n € 50,00 per maand!), dierenartskosten (zolang u hond niets bijzonders mankeert kan dat meevallen, maar wat als uw hond vaak ziek is of gewond raakt?), kosten voor training en verzorging (cursusgelden, mand, lijn, halsbanden, speeltjes etc.), hondenbelasting, evt. pensionkosten etc.